Ett kreditkort kan vara både en räddare i nöden och förbannelse. Visst, det kan få dig ur vissa klibbiga situationer, men det kan få dig till några ännu klibbigare. Har du råkat dra på dig skulder och hamnar i ekonomisk obalans på grund av shoppande eller oväntade räkningar, så är det bra att se till så ditt kreditkort har den lägsta möjliga räntan, och inga smygavgifter eller extra avgifter.

Välj det bästa kreditkortet

Det är inte alltid lätt att veta vilket kreditkort man ska välja. Det finns en hel uppsjö av alternativ, som alla lockar dig med låga räntor, bonusar och extra förmåner. Därför kan det vara bra att du jämför kreditkort innan du slutligen gör ditt val. Vi rekommenderar Granska.se som är en oberoende sajt som jämför lån, kreditkort och försäkringar. Vad är det då du ska kolla på när du jämför olika kreditkort? Vi rekommenderar dig att hålla ett extra öga på:

  • Räntesats. Om du inte betalar igen skulden varje månad som du har på ditt kort, riskerar du att betala en ränta. Hur hög räntesatsen är skiljer sig åt mellan olika banker och kortutgivare, men i de flesta fallen ligger räntesatsen på 10-25%. Så att välja ett kort med låg ränta kan ha väldigt stor betydelse den dagen du hamnar i ekonomiskt trassel.
  • Räntefria dagar. Att ha en lång återbetalningstid på kortskulden ger dig större utrymme i din ekonomiska planering. Vissa kort har uppemot 60 räntefria dagar, vilket kan liknas med ett kortsiktigt blancolån utan ränta under 60 dagar.
  • Årsavgift. Vissa av kortutgivarna tar ut en en årlig avgift för att du använder deras kort. Det rör sig vanligtvis om ett par hundralappar, men det finns också premiumkort från exempelvis American Express som har en betydligt högre årsavgift. Tänk igenom om bonusar och extra förmåner väger upp en sådan kostnad, för det finns även kreditkort helt utan avgift.
  • Kreditgräns. En kreditgräns är ett tak på hur mycket du får handla för på kortet under en 30-dagars period. Du väljer själv när du ansöker om hur högt du vill sätta kreditgränsen, men många gånger finns det ett tak på 80-120 000 kr. För att kunna få en hög kreditgräns krävs det att du har ett bra kreditomdöme då en UC-upplysning görs på dig.

Risker med kreditkort

Ett kreditkort är ett bekvämt alternativ för att gå dig extra svängrum i vardagen. Har bilen gått sönder, eller datorn slutat fungera så kan det ge dig utrymme för snabba oväntade utgifter. Men det finns också en baksida, om du drar på dig utgifter du egentligen inte har täckning för att kunna betala tillbaka. Så använd ditt kreditkort med förnuft, och köp inte på dig massor av saker du egentligen inte har råd med.

Om du inte betalar tillbaka ditt nyttjade kredit varje månad så åker du snabbt på en onödig ränteavgift. Missar du två eller tre återbetalningar så hamnar du snabbt i en negativ spiral, som det kan vara svårt att komma ur. Se därför till att ha för vana att alltid betala tillbaka nyttjad kredit varje månad. Se också till att följa dina köp på bankens hemsida, så får du en bra överblick över månadens inköp, och inte hamnar i chock när fakturan kommer i slutet på månaden.

Bonusar och extra förmåner

Då det råder stor konkurrens på marknaden så lockar kreditkortsföretagen med en rad olika erbjudanden och bonusar. Innan du väljer kan det därför vara bra att tänka igenom vad du faktiskt ska använda ditt kort till. Till exempel finns det kort som är specifikt lämpade för dem som reser mycket, med slopade uttagsavgifter och bonusnätter på hotell. Men det finns också kort som är framtagna för den som använder kortet för att handla mat, som kan ge stora rabatter och återbetalning i form av poäng och rabattcheckar.