Juristbyrå Stockholm https://forsakringsjuristen.se Affärsjurister - Avtal och franchise Fri, 13 Sep 2019 10:39:33 +0000 sv-SE hourly 1 https://forsakringsjuristen.se/wp-content/uploads/2019/09/cropped-forsakringsjurist-32x32.png Juristbyrå Stockholm https://forsakringsjuristen.se 32 32 Försäkringsbolagen är stora aktörer https://forsakringsjuristen.se/nyheter/forsakringsbolagen-ar-stora-aktorer https://forsakringsjuristen.se/nyheter/forsakringsbolagen-ar-stora-aktorer#respond Fri, 13 Sep 2019 10:38:49 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=232 Försäkringsbolaget har både ekonomiskt och sakmässigt överläge

Att du som försäkringstagare redan när försäkringsavtalet ingås är i ett icke-gynnsamt avtalsförhållande är ett faktum. Som konsument har du inte alltid möjlighat att beräkna värdet av din försäkring och därmed premienivån, försäkringsvillkoren kan för många uppfattas som rena grekiskan som dessutom är motstridig eller tvetydlig. De olika begreppen i villkorstexten har ofta långtgående juridisk mening och kan bara förstås av en sakkunnig. Och inte sällan är det delade meningar om hur ett begreppen ska tolkas. Begränsningarna i försäkringsavtalet, eller de så kallade undantagsvillkoren, är många och ofta är det först när försäkringsfalll aktualiseras som man läser på om försäkringsskyddets begränsningar. Försäkringens övergripande moment finns i försäkringsbrevet men på detaljnivå krävs bland annat försäkringsavtalet och olika tolkningsprinciper beroende på var man hamnat. Allmänna avtalsprinciper gäller vid sidan av försäkringsavtalslagens mer specifika regler. För mer detaljerad information måste man dock läsa lagstiftarens tankegångar vid lagförfattandet. Material som återfinns som olika betänkanden, offentliga utredningar och propositioner. Även domstolarna tolkar som bekant lagen även om praxis är något sparsam. Försäkringsbolagen har ett överläga både ekonomiskt och sakmässigt och har duktiga jurister, utredare och handläggare. De har givetvis för arbetsgivares intressen för sina ögon.

David Goliat försäkringsbolag

 

Försäkringstagarens underläge ligger främst i att:

1. försäkringstagaren är i ett ekonomiskt underläge (särskilt när skada har uppstått)

2. försäkringstagaren är inte sakkunnig och kan ofta inte de korrekta villkoren (eller omfattningen av dem i varje fall)

3. försäkringsavtalet är upprättat av försäkringsbolaget på deras villkor (och försäkringsvillkoren är ofta snåriga och svårtolkade)

4. försäkringstagaren för själv inte vara med och påverka avtalsinnehållet på något väsentligt sätt.

Försäkringsbolagen är som sagt i överläge mot sina kunder som är konsumenter och företag. Försäkringsbolagen är vinstdrivande enligt affärsmässiga principer och ska tjäna pengar. Endast ett försäkringsbolag i historien har gått i konkurs vilket visar på verksamhetens lukrativa karaktär.

 

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/forsakringsbolagen-ar-stora-aktorer/feed 0
Försäkringsbolagens informationsplikt vid undantag i försäkringen https://forsakringsjuristen.se/nyheter/47-informationsplikt-vid-undantag-i-forsakringen https://forsakringsjuristen.se/nyheter/47-informationsplikt-vid-undantag-i-forsakringen#respond Fri, 13 Sep 2019 10:37:55 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=228

Försäkringsbolaget har få skyldigheter – Informationsplikten är en av de mest viktiga

Försäkringsbolaget har få skyldigheter gentemot sina kunder. Kundera, försäkringstagarna, betalar en försäkringspremie mot att försäkringsbolaget tar en presumtiv risk för att någonting ska hända den försäkrades – kan även vara andra än försäkringstagaren – egemdom, verksamhet, liv, hälsa osv. Risken ska stå i proportion till sannolikheten för skada och beräknas på ett tämligen komplicerat sätt för gemeneman. Försäkringsbolagen har inte sällan heller krångliga och om inte otydliga så tvetydliga villkor som man som försäkringstagaren väldigt sällan får vara med och säga någonting om. Vissa riskmoment kan försäkringstagaren ta bort mot en sänkt försäkringspremie. Försäkringstagaren kan även i vissa fall välja att betala högra premie mot en lägre självrisk.

Varför är försäkringsbolagets skyldigheter få? Ovisshet kring den försäkrade risken…

Om man jämför själva försäkringsavtalet så är det knappast jämlikt i någon vanlig mening. Det är försäkringsbolaget själva som valt vilken produkt de vill försäkra, de har egenmäktligt författatat försäkringsvillkoren för att inte gå i förlust utan göra vinst, de är sakmässigt överlägsna konsumenter och mindre företag utan juridisk expertis inom området – vilket är det glest med. Bolaget har många jurister på sin sida och stor kassa att processa för. Själva prestationen försäkringsbolaget ska göra är inte absolut utan endast som nämnts presumtiv. Det får med andra ord bara finnas en risk för att det så kallade försäkringsfallet inträffar. Vid livförsäkringen gäller ju något annat och där ska det i varje fall råda ovisshet när försäkringen tas i anspråk. Ovisshetsprincipen är viktig för försäkringsbolagets affärsmässiga verksamhet och skulle det inte råda någon ovisshet kring försäkringsfallet så skulle det vara oskäligt dyrt om man med säkerhet visste att försäkringsfallet skulle inräffa någon gång. I förekommande fall skulle risken minst vara tvungen att kostnadsmässigt lika i paritet med kostnaderna för skadan. Då har man inte räknat med de administrativa kostnaderna.

Vilka skyldigheter har försäkringsbolagen? Försäkringsersättning, skadestånd m.m.?

Försäkringsbolagets viktigaste skyldighet – eller förpliktelse – enligt försäkringsavtalet och försäkringsavtalslagen är att betala ut försäkringsersättning när det så kallade försäkringsfallet inträffar. Den risk försäkringstagaren låtit försäkringsbolaget ta genetemot att försäkringstagaren betalar försäkringsbolaget en försäkringspremie. Risken för försäkringsfallet får inte vara reell som ovan nämnts utan endast premumtiv. Anser försäkringsbolaget att försäkringstagaren uppfyllt sin del av avtalet ska bolaget betala ut försäkringsbeloppet som anges i försäkringsbrevet om inte annat överenskommits mellan parterns.

Informationsplikten kan få civilrättsliga konsekvenser vid sidan av de mer vanliga marknadsmässiga straff bolagen ådrar sig

Försäkringsavtalet har en speciell karaktär. Man ingår som regel avtalet i princip som vilket annat genom anbud och accept men gången vid exempelvis avtalsbrott skiljer sig markant och även i det fall man inte lämnat fullständiga eller uppriktiga uppfifter. Vilken kan utesluta ersättningen från försäkringsbolaget. Det vanliga är att försäkringsbolaget av Marknadsdomstolen åläggs att informera om undantag som kan ha betydelse för försäkringstagarens val av försäkrings för att nämna ett exempel. Försäkringsbolagets informationsplikt för vittgående och kan även få civilrättsliga konsekvenser när bolagen glömmer att informera försäkringstagaren om ett undantag i försäkringen som inskränker försäkringstagarens försäkringsskydd. Ta ett påhittat exempel där försäkringsbolaget väljer att teckna en inbrottsförsäkring med en konsument och i sina säkerhetsföreskrifter – i försäkringsvillkoren – inte skriver att försäkringstagaren måste regla sina fönster. Får försäkringstagaren sedan inbrott med en gärningsman som tagit sig in genom ett oreglat fönster kan inte heller försäkringsbolaget använda inskränkningen mot försäkringstagaren. Hade försäkringstagaren istället glömt att exempelvis låsa sin dörr och detta stått i försäkringsvillkoren som en säkerhetsföreskrift så hade bolaget sluppit ansvar. Har försäkringsbolaget glömt att informera om ett viktigt undantag för de alltså inte använda det och måste betala ut försäkringsersättning trots att kanske försäkringstagaren varit oaktsam under andra villkor.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/47-informationsplikt-vid-undantag-i-forsakringen/feed 0
Vinna mot försäkringsbolaget. Vilka är oddsen? https://forsakringsjuristen.se/nyheter/49-vinna-mot-forsakringsbolaget-vilka-ar-oddsen https://forsakringsjuristen.se/nyheter/49-vinna-mot-forsakringsbolaget-vilka-ar-oddsen#respond Fri, 13 Sep 2019 10:36:43 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=225

När finns det skäl att kontakta en juristbyrå?

Det finns anledning att kontakta våra jurister om:

  • Du behöver granska, upprätta eller tolka ett avtal eller ett dokument
    • Om du vill uppdatera ditt testamentet för att säkra dina bröstarvingarnas rätt
    • Du vill undvika oönskade avtalstolkningsproblem med en annars god affärspartner.
    • Du behöver säkra upp ekonomiska tillgångar i förhållande till andre och/eller tredje man som du ingått eller avser ingå avtal med.
  • Du råkat i tvist med en samarbets-/affärspartner i frågor rörande ert samarbete.
    • Om ett ingånget avtals tolkning och innebörd.
    • Vad som gäller vid uppsägning.
    • Och strategiska bolagsrättsliga frågor.
  • Du råkat i tvist med ditt försäkringsbolag
    • Du anser att försäkringsbolaget gjort fel på något sätt i sin handläggning eller i sitt beslut.
    • Försäkringsbolaget misstänker ”faulplay” och hotar med att kontakta polisen.
    • Du misstänker att försäkringsbolaget inte kommer betala ut ersättning.
    • Försäkringsbolaget inte tror på din redogörelse om försäkringsfallet.
    • Samt andra frågor rörande ditt försäkringsskydd.

Vi upprättar även andra avtal och dokument i olika former

Genom vår särskilda kunskap inom avtalsrätt så är den allmänna liksom den speciella avtalsrätten naturligt ett av våra kärnområden. Behöver du hjälp med att upprätta ett vattentätt samarbetsavtal mellan dig och en affärspartner? Eller kanske säkra upp din verksamhet genom kontinuerliga leveranser utan avbrott som kan orsaka driftstopp i verksamheten? Då bör du formalisera din vilja i ett fysiskt dokument, för att behålla din rätt idag och i framtiden. För att inte råka ut för oönskade och oförutsedda händelser så är som sagts det skriftliga avtalet oumbärligt. Och alla smarta och moderna företag säkrar idag upp sin ekonomiska rätt gentemot andras intressen. Vi administrerar även offentliga upphandlingar, från bevakning av ramavtalsslut, granskning av tilldelningsbeslut och uppföljning av ingångna kontrakt, för våra huvudmäns räkning.

Kontakta en av våra affärsjurister idag för rådgivning och konsultation i juridiska frågor. Klicka här för kontakt!

 

Undra om försäkringsbolaget skulle försäkra den risken? Vinna mot bolagen kan bli en svår uppgift.

När man på ett eller annat sätt hamnat på tvären med sin försäkringshandläggare och måste förklara eller påvisa en omständighet eller ett händelseförlopp man redan en gång redogjort för kan det bli uppförsbacke framöver. Säg att försäkringsbolaget inte tror på din redoförelse eller att bolaget anser att du inte styrkt förekomsten av viss egendom eller för den delen enligt bolaget inte bevisat att skadan uppstått på det sätt du hävdar. Vilket de har rätt till då det är du som försäkringstagare som har bevisbördan för att försäkringsfall föreligger. Du ska göra det mer än antagligt att så är fallet än motsatsen.

Vad har försäkringsbolaget i sin arsenal mot dig som försäkringstagare?

Försäkringsbolaget tolkar i första hand själva sina egenfattade försäkringsvillkor och anser de att det inte är några tveksamheter betalar bolaget i regel ut ersättning utan några frågor. Börjar det komma jobbiga frågor kan man börja ana oråd. I varje fall på en snabb handläggning. Bolagen har även rätt till långa utredningstider då skadan ska granskas osv. genom besiktningsmänsakkunniga osv. Har man inte en jurist när bolagens egna jurister och sakkunniga börjar arbeta för att sänka din bevisföring är det i princip omöjligt att få rätt. De flesta är avlönade av försäkringsbolaget och det kan inte uteslutas att det finns intressen att hålla nere ersättningarna som inte kanske har med försäkringskollektivet som sådant att göra. När väl bolagen har bestämt sig för att inte betala ut ersättning kan de gå långtväga för att försäkringstagaren inte ska få någon ersättning. Rättsskyddskonstnader och egna kostnader för bolaget kan kosta tiodubbelt vad det skulle kosta att från början bara betala ut försäkringsersättningen. Men bolaget har i vissa bestämda fall principiella ståndpunkter och går långt för att bibehålla dem.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/49-vinna-mot-forsakringsbolaget-vilka-ar-oddsen/feed 0
Rättshjälp och hemförsäkring tas ofta fel på rättsskyddet som ingår i hemförsäkringen https://forsakringsjuristen.se/nyheter/48-rattshjalp-och-hemforsakring-tas-ofta-fel-pa-rattsskyddet-som-ingar-i-hemforsakringen https://forsakringsjuristen.se/nyheter/48-rattshjalp-och-hemforsakring-tas-ofta-fel-pa-rattsskyddet-som-ingar-i-hemforsakringen#respond Fri, 13 Sep 2019 10:34:30 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=222 Rättshjälp kan erhållas i de fall inte rättsskydd kan beviljas

Rättshjälp är ett skattesubventionerat rättsmedel som kan erhållas om man uppfyller kraven för rättshjälp när alla andra rättsmedel är uttömda. Rättshjälp förutsätter även en årsinkomst som understiger vissa beloppsgränser. Normalt gäller inte heller rättshjälp vid arbetsrättstvister för att nämna ett exempel.

Rättsskydd ingår som ett moment i hemförsäkringen

Rättsskydd ingår som regel i alla hemförsäkringar. Det betyder att det försäkringsbolag man kanske tvistar med också betalar kostnaderna för tvisten. Rättsskyddet fungerar så att försäkringstagaren betalar självrisken som normalt är 20-25 procent och försäkringsbolaget betalar resten. Det kan vara så att man som försäkringstagare själv måste stå ute med ekonomiska medel då det också är bolaget som bestämmer när en tvist har uppstått och när rättsskyddet ska börja gälla.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/48-rattshjalp-och-hemforsakring-tas-ofta-fel-pa-rattsskyddet-som-ingar-i-hemforsakringen/feed 0
Läs det finstilta i avtalet och hänvisningar till andra bestämmelser https://forsakringsjuristen.se/nyheter/46-allmannabestammelser https://forsakringsjuristen.se/nyheter/46-allmannabestammelser#respond Fri, 13 Sep 2019 10:34:01 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=219

Du blir bunden genom en enkel hänvisning i avtalet

Det finns skäl varför man måste förenkla avtalsprocessen genom att ha enklare avtal som hänvisar till mer omfattande avtal såsom exempelvis ett ramavtal, huvudavtal eller försäkringsvillkoren för att ta ett färskt exempel. Ett försäkringsbrev tillexempel lämnar väldigt mycket åt fantasin, dito den s.k. ”polisen” som är bekräftelsen på försäkringen. Inte ofta läser försäkringstagare huvudavtalet mellan sig och försäkringsbolaget. Dels är försäkringsavtalet ofta både krångligt att läsa och har svårtolkade bestämmelser och – inte sällan – om inte otydliga så tvetydliga. Man kanske läser sitt försäkringsbrev och den sammanfattning på försäkringen man fått. Vad gäller själva försäkringsavtalet som sådant verkar inte många ha koll på detta i någon väsentligt grad.

Försäkringsavtalet måste lämna förköpsinformation,  bekräftelse och försäkringsbrev

Försäkrinsgbolagets viktigaste förpliktelse förutom att betala ut ersättning vid försäkringsfall är den s.k. informationsplikten. Informationsplikten är grundläggande för ett friktionsfritt förhållande mellan försäkringstagare och försäkringsgivare och har getts civilrättsliga konsekvenser för försäkringsbolaget om den åsidosätts. Ett belysande exempel kan vara fallet där försäkringsbolaget inte informarat försäkringstagaren om ett viktigt undantag i försäkringen som – om det sedan skulle vara grunden för försäkringsfallet och försäkringstagaren förbisett detta – inte kan användas mot försäkringstagaren just på grund av att han inte informerats om undantaget. Ett konsumentvänligt perspektiv.

Försäkringsbrevet hänvisar till huvudavtalet – Vad gäller om hänvisning saknas till avtal?

Försäkringsbolagen klarar sig på att hänvisa till ett huvudavtal som många inte läser. Man hänvisar inte sällan heller till andra lagar och bestämmelser som gäller parallellt. Saknas hänvisning i ett försäkringstagare vs försäkringsgivareperspektiv i avtalet kan inte heller bolaget använda det till nackdel för försäkringstagaren.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/46-allmannabestammelser/feed 0
Företagsförsäkring | Allmän företags- och ansvarsförsäkring https://forsakringsjuristen.se/nyheter/28-foretagsforsakringen-kontra-konsument-och-personforsakringen-2 https://forsakringsjuristen.se/nyheter/28-foretagsforsakringen-kontra-konsument-och-personforsakringen-2#respond Fri, 13 Sep 2019 10:32:50 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=216 Den försäkrades skyldigheter varierar stort

Vare sig du är försäkringstagare i rollen som konsument med exempelvis en personförsäkring eller om du är en företagare med en allmän företagsförsäkring eller i övrigt så är premiebetalningen den viktigaste skyldigheten. Har premiebetalningen förfallit och ävenså försäkringsskyddet på grund därav när skada inträffar så ersätts heller inte skadan. Denna regel har endast i konsumentförsäkringspraxis förbisetts ett fåtal gånger i en förmodad tycka-synd-om-mentalitet i dömandet. Den slutsatsen kan dras då bevisbördan för försäkringsfallet bara genom den uteblivna premiebetalningen och försäkringens uppsägning inte kan uppfyllas. Vid sidan av premiebetalningen finns en rad bi-förpliktelser som om de inte beaktas kan innebära att försäkringstagaren blir helt utan ersättning. En viktig princip är att försäkringstagaren inte för öka risken för fara – fareökning – så att försäkringsbolagets beräkningskalkyl av skadans sannolikhet snedvrids.

Företagare vs konsument

Konsekvensen av att du som försäkringstagare bryter mot förpliktelserna i försäkringsavtalet skiljer sig väsentligt åt beroende på om du är konsument eller företagare. Företagsförsäkringen är dispositiv och försäkringsbolaget ser mycket hårdare på en näringsidkares åsidosättande av förpliktelserna enligt försäkringsavtalet. Som konsument kan man ofta komma undan med blotta förskräckelsen med ersättning från försäkringen trots att man förbisett en bi-förpliktelse. Som företagare kan man inte förvänta sig denna milda behandling och man anses kunna tillvarata sina intressen själv.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/28-foretagsforsakringen-kontra-konsument-och-personforsakringen-2/feed 0
Besittningsskydd eller besittningsrubbning https://forsakringsjuristen.se/nyheter/34-ar-du-rattmatige-agaren-enligt-forsakringsbolaget-2 https://forsakringsjuristen.se/nyheter/34-ar-du-rattmatige-agaren-enligt-forsakringsbolaget-2#respond Fri, 13 Sep 2019 10:32:17 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=214 Vem som äger bilen kan få sekundär betydelse framför brukaren av bilen

Om du har ett fordon som du lånar ut till dina barn, vilket inte är ovanligt, som de brukar mer än vad du gör. Det kanske till och med är så att barnen uteslutande brukar bilen. Detta kan dock få oönskade konsekvenser om olyckan är framme. Försäkringsbolagen ersätter nämligen inte skador på ett fordon som de anser att en besittningsskyddet ändrats, att en s.k. ”besittningsrubbning” föreligger kring. Försäkringsbolagen kan gå relativt långt för att utreda vem som brukar fordonet och bolagen kontrollerar bland annat med verkstäder där fordonet varit inlämnat, de kontrollerar bilbesiktningen, vem som betalat fordonet och eventuellt avbetalningar m.m. och föreligger anledning för bolagen att anse att den formelle försäkringstagaren inte brukar bilen som sin, då kan ersättningen från försäkringen vägras med grunden att föraren och brukaren inte är försäkringstagaren enligt avtalet med bolaget. Anledningen är att man inte ska komma undan höga försäkringspremier genom att försäkra sitt fordon på en av föräldrarna exempelvis, som troligen har en låg försäkring med bonus.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/34-ar-du-rattmatige-agaren-enligt-forsakringsbolaget-2/feed 0
Behöver man verkligen en drulleförsäkring? https://forsakringsjuristen.se/nyheter/27-behover-man-verkligen-en-tillaggs-eller-drulleforsakring https://forsakringsjuristen.se/nyheter/27-behover-man-verkligen-en-tillaggs-eller-drulleforsakring#respond Fri, 13 Sep 2019 10:31:00 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=210 Hur många tar sin drulleförsäkring i anspråk?

Behöver man en drulleförsäkring som komplement hemförsäkringen? Att svar på denna fråga är lite delikat och det nedanstående ska inte förstås som någon rådgivning utan hamnar snarare i det rättsvetenskapliga området möjligen med punkter besläktade till andra faktorer. Om man ser till det hela negativt och kontrollerar hur många av försäkringsbolagens sakkunniga, däribland juristerna, som torde vara de som är mest bevandrade i riskerna och vid sidan av den vanliga hemförsäkringen har tecknat ett drulletillägg så blir räkningen låg. Det är alltså inte många som teckar denna tilläggsförsäkring. Därmed inte sagt att inte alla behöver den. Man beräknar att ca 5 % av det svenska försäkringskollektivet de facto någon gång kommer att ta sin tilläggsförsäkrings i anspråk. Just denna skara kan till och med komma att behöva använda drulleförsäkringen flera gånger. Skaran tillhör den 5%-iga skara av olycksfåglar som tillsammans med ytterligare en försäkringstagarkategori står för de flesta olyckor / skador och i princip belastar försäkringskollektivskassan.

Ska man teckna ett drulletillägg till sin hemförsäkring?

Om man själv vet med sig att man kanske tillhör denna lite mer olycksdrabbade försäkringstagarskara eller i varje fall kan röra sig i periferin så kan det vara bra att ha en tilläggsförsäkring som täcker även händelser som inte är så vanliga och egentligen endast just berör bara ett antal få. Då kan man för säkerhets skull teckna en drulleförsäkring. Men för de allra flesta räcker en vanlig hemförsäkring som i sig täcker de allra flesta skadehändelser som drabbar kollektivet såsom bränder, vattenskador (av viss karaktär), egendomskador som stöld och inbrott m.m. De mer vanligt förekommande skadorna. Förutsättningen för  tillägget är att händelsen som leder fram till skadan ska vara plötslig och oförutsägbar – och därmed inte förutsebar – vilket inskränker skyddet en hel del. Skador som man kunnat förutse och/eller som under lång tid skadat egendomen såsom mindre läckage täcks därmed inte heller genom drulleförsäkringen. Är det stor risk för en skadas realiserande kan man redan av den fingervisningen dra slutsatsen att händelsen inte täcks av försäkringen och om det gör det så är självrisken förmodligen anpassad därefter. Drulleförsäkring är till för den som vet med dig att du är lite klantigare än gemena man/kvinna. I andra fall torde hemförsäkringen räcka fullgott.

Juridik Jurist försäkringsbolag

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/27-behover-man-verkligen-en-tillaggs-eller-drulleforsakring/feed 0
Avtalslagen fyller 100 år i år https://forsakringsjuristen.se/nyheter/37-avtalslagen-fyller-100-ar-i-ar https://forsakringsjuristen.se/nyheter/37-avtalslagen-fyller-100-ar-i-ar#respond Fri, 13 Sep 2019 10:29:34 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=206 Lag (1915:218) om avtal och andra rättshandlingar på förmögenhetsrättens område

Avtalslagen från år 1915 fyller i år 100 år. 100års-jubileet firas av Riksdagen sånär som på avtalslagens födelsedatum. Avtalslagen uppfattas av många på olika sätt och inte sällan benämns avtalslagen som en ruin. En slags obsolet författning som inte har någon verkan. Så är det givetvis inte. Avtalslagen ändrades i och för sig senast år 1976 då den s.k. oskälighetsklausulen inlemmades med den svenska avtalslagen. 36§ avtalslagen, den så kallade oskälighetsprincipen, gör oskäliga avtal ogiltiga. Bestämmelsen används i praktiken mest på konsumentområdet men har även bäring i näringsförhållanden och då särskilt vad avser småföretagare. I övrigt har den nu 100åriga avtalslagen inte sett några ändringar.  i dagens ljus. Domstolarna utformar givetvis praxis men själva lagen är oförändrad rent formellt.

Avtal och andra rättshandlingar | Lojalitet kontra passivitet

Avtal ingås genom anbud och accept. Vilken acceptfrist som anbudstagaren har framgår av partsbruk eller sedvänja och kommer an på varan eller tjänstens karaktär. Rör anbudet ett parti frukt torde acceptfristen vara högst någon dag, rör anbudet ett fordon torde anbudsfristen vara något längre. I övrigt så ska man hjälpa sin affärspartner för att avtalsförhållandet eller samarbetet ska fungera friktionsfritt. Om du som företagaren exempelvis pga. passivitet har försuttit anbudsfristen kan du bli bunden av avtal mot din vilja. Det räcker långt att vara lojal och samarbetsvillig. Och för att undgå ansvar ska man som regel begära att bli befriad från sina förpliktelser.

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/37-avtalslagen-fyller-100-ar-i-ar/feed 0
Syster anses inte som nära anhörig i för krissamtal https://forsakringsjuristen.se/nyheter/39-syster-anses-inte-som-nara-anhorig-i-for-krissamtal https://forsakringsjuristen.se/nyheter/39-syster-anses-inte-som-nara-anhorig-i-for-krissamtal#respond Fri, 13 Sep 2019 10:27:45 +0000 http://forsakringsjuristen.se/?p=202 Försäkringsjuristerna Stockholm kommenterar i Expressen och GT

Det uppmärksammade mordet på 26åriga Anna, som brändes ihjäl i en anlagd brand, väckte frågan om de anhörigas rätt till krissamtal och särskilt definitionen av nära anhörig. Anna, avled av sina skadorna hon ådrog sig när 25-årig man som misstänks för mord alternativ mordbrand, tände eld på bostaden Anna befann sig i. Även en 30årig kvinna är misstänkt för medhjälp till mordbrand.

Avligen syster anses inte som nära anhörig av försäkringsbolaget

Annas syster begärde krishjälp efter den fruktansvärda händelsen men fick avslag av försäkringsbolaget, som inte ansåg att hon uppfyllt försäkringsvillkoret då en syster inte hör till begreppet nära anhörig, såsom en make/maka och barn gör. Därför hade systern inte rätt till ersättning enligt försäkringsbolaget. Först när systern gjorde ett inlägg Facebook så ändrade sig försäkringsbolaget i frågan och betalade ut krisersättning. Bolaget menade att de utanför försäkringsvillkoret pga. ömmande omständigheter medgav den avlidnes syster krisersättning.

Försäkringsjuristerna Stockholm kommenterar artikel i Anna-fallet

Jesper på Försäkringsjuristerna Stockholm kontaktades 20 minuter innan deadline för artikeln av ansvarig utgivare på GT och kommenterar försäkringsbolagets agerande och den allmänna definitionen av begreppet anhörig respektive nära anhörig. En definition som rent allmänt utesluter syskon och föräldrar. Möjligen torde försäkringsbolagen se om detta och andra frågor som ur försäkringstagarsynpunkt kan ifrågasättas. Läs om artikeln på adressen nedan: Läs Expressen och GT:s artikel här

]]>
https://forsakringsjuristen.se/nyheter/39-syster-anses-inte-som-nara-anhorig-i-for-krissamtal/feed 0